2022-2023 学年浙江省慈溪市高三上学期 12 月月考英语试
第一部分：听力(共两节，满分 30 分)
第一节(共 5 小题：每小题 1.5 分，满分 7.5 分)
听下面 5 段对话、每段对话后有一个小题，从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选
项，听完每段对话后，你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅
1.What happened to the man recently?
A.He was sick last month.
B.He just recovered from an injury.
C.He knocked someone when driving.
2.What is the woman’s suggestion for the man?
A.To lose weight.
B.To stop doing exercise.
C.To have a balanced diet.
3.What does the woman advise the man to do?
A.Take his cell phone with him.
B.Take a photo of his shopping list.
C.Remember to take his shopping list.
4.What is the relationship between the speakers?
A.Boss and secretary.
B.Guest and waitress.
C.Salesperson and customer.
5.Why does the man go to see the professor?
A.To ask for an extension.
B.To talk about recent studies.
C.To check the deadline.
第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分，满分 22.5 分)
听下面 5 段对话或独白，每段对话或独白后有几个小题，从题中所给的 A、B、C 三个选项
中选出最佳选项。听每段对话或独白前，你将有时间阅读各个小题，每小题 5 秒钟：听完
后，各小题将给出 5 秒钟的作答时间，每段对话或独白读两遍。
听第 6 段材料，回答第 6、7 题。
6.When will Professor Smith retire?
7.What will Professor Smith talk about in his lectures?
C.Traditional Chinese buildings.
听第 7 段材料，回答第 8 至 10 题。
8.Where is the Biology Teaching Building?
A.In the northeast corner.
B.In the northwest comer.
C.In the south of the campus.
9.What do we know about the man’s map?
A.It is broken.
B.It is an old one.
C.It is not clear enough.
10.What will the man probably do next?
A.Follow the signs.
B.Buy a new map.
C.Ask someone else.
听第 8 段材料，回答第 11 至 13 题。
11.Why does the man plan to go to the shopping center?
A.To buy some tissue.
B.To meet Linda.
C.To buy himself sneakers.
12.Why does the man mention his math exam?
A.To get what he wants.
B.To show his talent in math.
C.To encourage himself.
13.When will the mother most likely be available tomorrow afternoon?
听第 9 段材料，回答第 14 至 16 题
14.What are the speakers talking about?
A.Animals and plants in Australia.
B.A challenging course at school.
C.A plan for summer vacation.
15.How does the man feel about diving?
16.What does the woman recommend the man to do?
A.Go to a gym more often.
B.Learn swimming from her.
C.Ask for professional advice.
听第 10 段材料，回答第 17 至 20 题。
17.What is stained glass mainly used for?
A.Building school buildings.
C.Making home bright.
18.What can people do to appreciate the true beauty of stained glass?
A.Cut it into pieces.
B.See it under the sunlight.
C.Add metal to the glass.
19.How many ways of making painted glass are mentioned in the lecture?
20.Why is lead ideal for holding glass pieces together?
A.It’s light and flexible.
B.It’s strong and heavy.
C.It’s flexible and strong.
第二部分阅读(共两节，满分 50 分)
第一节(共 15 小题：每小题 2.5 分，满分 37.5 分)
阅读下列短文，从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中，选出最佳选项。
Are you interested in robot-science? What do you think robots are capable of?
Let ’ s have a review of world-leading technology gathered at the World Robot
Conference (WRC) 2022.
Technology in agriculture
A fruit-picking robot attracted visitors’ attention. With the help of various
sensors and an AI system, the robot can collect fruit according to its ripeness,
quality and size. The robot first locates the fruit and then uses sensors to decide
whether it is ripe, with a robotic arm picking the fruit gently. The fruit is then
categorized, ending up in a basket according to its size. It is said that more robotic
technology will be used in agriculture in the future, including robots for daily
inspection and weeding.
Robots fighting Covid-19
Medical staff conducting nucleic acid tests often find their work toilsome,
especially under the summer heat. A nucleic acid test robot developed by Tsinghua
University and a Chinese biotech company was presented at the WRC. It looks like
a vending machine, but the robot can collect throat swabs (拭子), process samples,
as well as produce and upload the results within 45 minutes. The whole process will
not require the involvement of humans or laboratories.
Inventions of the youth
Those visiting the exhibit also witnessed the intelligence of a new generation.
Wang Zirun, a junior student at the school, designed a three-dimensional parking
facility model. Since there are usually too few parking spaces in older residential
areas, Wang’s work aims to fit more cars into current parking spots. The facility
works like a sky wheel with six parking spots. When cars need to be picked up, the
facility rotates steadily, placing the car on the ground.
1. Where is the text probably taken from?
A. A travel brochure.
B. A technology textbook.
C. A science magazine.
D. A product advertisement.
2. Why is the parking facility designed like a sky wheel?
A. To save building materials.
B. To prevent cars from being stolen.
C. To increase ground parking spaces.
D. To make the most of limited space.
3. What can we infer from the text?
A. Both the fruit-picking robot and the nucleic acid test robot can save manpower.
B. The WRC is intended to inspire the intelligence of a young generation.
C. All the inventions mentioned have been put into practical use.
D. Human can be replaced by the robot in the future.
【导语】这是一篇说明文。文章主要回顾了 2022 年世界机器人大会的有代表性的机器人展
推理判断题。根据文章首段内容“Are you interested in robot-science? What do you think
robots are capable of? Let’s have a review of world-leading technology gathered
at the World Robot Conference (WRC) 2022.(你对机器人科学感兴趣吗?你认为机器人能
做什么?让我们来回顾一下在 2022 年世界机器人大会上聚集的世界领先技术。)”可知，文
章主要回顾了 2022 年世界机器人大会的有代表性的机器人展品，属于科技范畴。由此可推
知，文章来自科学杂志。故选 C 项。
推理判断题。根据文章“Inventions of the youth”部分内容“Since there are usually
too few parking spaces in older residential areas, Wang’s work aims to fit more
cars into current parking spots. The facility works like a sky wheel with six parking
spots. When cars need to be picked up, the facility rotates steadily, placing the
car on the ground.(由于老旧住宅区的停车位通常太少，王的工作旨在将更多的汽车安置
间。故选 D 项。
推理判断题。根据文章“Technology in agriculture”部分内容“With the help of various
sensors and an AI system, the robot can collect fruit according to its ripeness,
quality and size.(在各种传感器和人工智能系统的帮助下，机器人可以根据水果的成熟度、
果，不需要人力采摘。文章“Robots fighting Covid-19”部分内容“The whole process will
not require the involvement of humans or laboratories.(整个过程不需要人类或实验
两种机器人的使用都可以节省人力。故选 A 项。
The Chinese team’s Olympic freestyle skiing champion Gu Ailing (Eileen Gu)
announced at the TIME 100 Summit that she will serve as an ambassador for the US
bid to host the 2030 or 2034 Winter Olympics in Salt Lake City, Utah, a move welcomed
by many Chinese netizens, who said this is not only another demonstration of
world-class athletes from Chinese delegation (代表团), but also a new step for Gu
to promote the sport she loves, as she always said she wanted to do.
Gu, 18, an American-born athlete, represented China at the 2022 Beijing Winter
Olympics, where she became the first extreme sports athlete to win three
medals-ranking first in two events-at a single Olympic Games earlier this year. She
was honored as one of the Time magazine’s 100 most influential people of 2022.
“I think that’s this beautiful example of globalism and of the capacity that
we can use skiing and we can use sport and we can use winter sports to connect people,”
she told TIME senior sports correspondent Sean Gregory in New York City at the summit.
“ Salt Lake specifically wants to become a global destination for athletes
everywhere to come train, and they want to include 15 new countries into the Winter
Olympics. I think that’s something that’s really beautiful and I’ve always stood
for that and so I’m really honored to be a part of the whole thing.” Gu said. Asked
whether she had second thoughts about her decision to represent China in the Olympics,
Gu said not at all. “No, I never regret.” she said, “Sports are a shared experience
transcending gender, age, race background and culture.” Gu added.
The news about Gu triggered heated discussion on China’s Twitter-like Sina Weibo
with the hash tag being viewed more than 150 million times within a few hours, “It
is just another example of an athlete from the Chinese delegation becoming an
ambassador for a foreign country’s bid to host the Olympic Games, and it is another
demonstration of the influence these world class athletes have.” many netizens
commented as they sent warm congratulations to Gu.“Awesome! She did what she said
she would do: promote skiing around the world!” said another.
4. What achievement did Gu Ailing make as an athlete?
A. She has promoted the winter sports around the world.
B. She is one of the Time magazine’s 100 most influential people of 2022.
C. She won two gold medals at the 2022 Beijing Winter Olympics.
D. She was the first people to win three medals at a single Olympics.
5. What does the underlined word “triggered” mean in Paragraph 4?
A. Set off.
B. Brought up.
C. Got through.
6. What CAN NOT be inferred from the whole passage?
A. Many Chinese netizens think positively of Gu’s announcement.
B. Salt Lake City is going to host the 2030 or the 2034 Winter Olympics.
C. If given a second chance,Gu would still choose represent Chinese Olympic
D. Gu isn’t the first Chinese athlete to become an ambassador for a foreign country’
7. What’s the main idea of the passage?
A. Gu Ailing makes great achievements at the 2022 Beijing Winter Olympics.
B. Gu Aling becomes an ambassador for the US to bid for the Winter Olympics.
C. Gu Ailing spares no efforts to promote skiing around the world.
D. Gu Ailing attended the TIME100 Summit in New York City.
【导语】本文是一篇新闻报道。主要介绍了谷爱凌在《时代》杂志 100 期峰会上宣布她将担
任美国申办犹他州盐湖城 2030 年或 2034 年冬奥会的大使。
细节理解题。根据第二段中“Gu, 18, an American-born athlete, represented China at
the 2022 Beijing Winter Olympics, where she became the first extreme sports athlete
to win three medals-ranking first in two events-at a single Olympic Games earlier
this year.(18 岁的谷是一名出生于美国的运动员，她代表中国参加了 2022 年北京冬奥会。
排名第一)”可知，谷爱凌在 2022 年北京冬奥会上获得了两枚金牌。故选 C 项。
词句猜测题。根据最后一段中“Sina Weibo with the hash tag being viewed more than 150
million times within a few hours(在新浪微博上，几个小时内该话题的阅读量就超过了
1.5 亿次)”可知，谷爱凌将担任美国申办犹他州盐湖城 2030 年或 2034 年冬奥会的大使的
新闻引起了广泛关注，所以 triggered 意为“引起”之意，和 A 项“Set off(激起)”意思
相近。故选 A 项。
推理判断题。根据第一段中“The Chinese team’s Olympic freestyle skiing champion Gu
Ailing (Eileen Gu) announced at the TIME 100 Summit that she will serve as an
ambassador for the US bid to host the 2030 or 2034 Winter Olympics in Salt Lake City,
Utah, a move welcomed by many Chinese netizens(中国队自由式滑雪奥运冠军谷爱凌
（Eileen Gu）在《时代》杂志 100 期峰会上宣布，她将担任美国申办犹他州盐湖城 2030
年或 2034 年冬奥会的大使，此举受到许多中国网友的欢迎)”可知，此处是申办冬奥会，而
不是举办，所以 B 项“Salt Lake City is going to host the 2030 or the 2034 Winter
Olympics.(盐湖城将举办 2030 年或 2034 年冬季奥运会)”不能推断出来。故选 B 项。